Tajomstvo čínskej medicíny: Liečba podľa hodín ľudských orgánov

05.11.2015 19:16
 

liečba podľa hodín orgánov

Na základe poznatkov čínskej medicíny naše orgány v určitých hodinách pracujú a v iných zase odpočívajú. Každý orgán má svoj vlastný denný cyklus aktivity – a cyklus odpočinku.

To znamená, že metabolické procesy, ako je výživa, relaxácia, spánok a telesný pohyb majú svoj optimálny čas.Máme 12 hlavných orgánov. Každý orgán má periódu (optimálnej) činnosti, ktorá trvá dve hodiny. Počas týchto dvoch hodín, je naša energia sústredená na “aktívny” orgán .

Ak vezmeme do úvahy toto pravidlo a budeme žiť podľa neho, bude tok energie v našom tele tiež v rovnováhe. Tento princíp je v čínskej medicíne uznávaný už 4000 rokov.

Ak si dáte veľkú porciu jedla neskoro v noci, môže sa vám stať, že sa zobudíte medzi jednou a treťou ráno s ťažkým pocitom v žalúdku. U väčšiny chorôb, sa charakteristické príznaky ochorenia objavia v hodinu, keď je chorý orgán vo svojom najintenzívnejšom období denného cyklu.

Astmatický kašeľ je najintenzívnejší medzi 3-5 hodinou ráno. Tí, ktorí majú žlčové problémy, zvyčajne cítia kŕče okolo polnoci.

Energetická hladina na našich energetických dráhach – meridráhach sa neustále mení. S trochou pozornosti môžeme urobiť všetko preto, aby nedošlo k prerušeniu rovnováhy toku energie v našom organizme.

 
Kedy je človek najzdravší?

Podľa čínskej medicíny, je človek najzdravší, keď energetický obeh organizmu je harmonický. Táto energia sa  nazýva Chi (Qi) a znamená vitalitu a životnú silu.

Blokovaním jej obehu môže viesť k ochoreniu. Ak by sme náš chorý orgán liečili práve v dobe, keď je najaktívnejší, mala by táto liečba najväčší úspech na uzdravenie tohto orgánu.

Čínske  hodiny  našich orgánov sa skladajú z 12 kanálov. Každý kanál má dve hodiny, počas ktorých v tom ktorom orgáne Chi tečie najintenzívnejšie.

Nasledujúca tabuľka zobrazuje, kedy je ktorý z našich 12 orgánov najaktívnejší a kedy je vhodné ho liečiť:

ČAS MAX. ENERGIA ORGÁN POPIS
03:00-05:00 04:00 PĽÚCA
DÝCHACIE CESTY
MUŽSKÝ REPRODUKČNÝ SYSTÉM
Toto je aktívne obdobie pľúc, kedy sa pripravujú na ich každodennú prácu. Sexuálna aktivita mužov je v tomto 
čase najväčšia, produkuje sa väčšina pohlavných hormónov.
05:00-07:00 06:00 HRUBÉ ČREVO V tejto časovej perióde hrubé črevo oslobodzuje telo od toxínov, nachádzajúcich sa v exkrementoch. Telo má zníženú výkonnosť.
07:00-09:00 08:00 ŽALÚDOK Žalúdok je najefektívnejší. Je to čas, kedy by sme si mali dať výdatné raňajky bohaté na vitamíny a minerály.
09:00-11:00 10:00 NERVOVÝ SYSTÉM
SLEZINA
Naša telesná teplota je optimálna; nervový systém je najpokojnejší, náš výkon je pomerne vysoký. Je to čas na prácu a učenie.
11:00-13:00 12:00 SRDCE Stúpa srdcový cyklus, čo je čas na šport. Obsah žalúdočnej kyseliny a produkcia žlče sa zvyšuje a 12ta hodina je najvhodnejšia na obed.
13:00-15:00 14:00 TENKÉ ČREVO Krvný obeh sa spomaľuje, energia je sústredená v tenkom čreve. V tejto časovej perióde menej vnímame bolesť, preto je to vhodný čas napríklad na zubné zákroky.
15:00-17:00 16:00 MOČOVÝ MECHÚR Počas tejto doby močový mechúr pracuje najintenzívnejšie, takže by sa malo konzumovať jedlo bez cukru a tiež nealkoholické nápoje. Naše telo sa zbavuje toxínov, aby bolo opäť v dobrej sile. Vhodná doba na učenie, šport a prácu.
17:00-19:00 18:00 OBLIČKY Naše obličky vykonávajú najintenzívnejšie upratovacie práce, a preto by sme ich nemali v tomto období zaťažovať tukmi, cukrom, soľou alebo podobnými toxínmi. Znižuje sa nám krvný tlak, spomaľuje rýchlosť srdca. Je to vhodné obdobie na oddych od práce a tiež na ľahkú večeru.
19:00-21:00 20:00 OSRDCOVNÍK Ak sa rozhodneme navečerať sa v tomto čase, ostane toto jedlo v tele nestrávené do ďalšieho dňa. Naše energetické dráhy sú totiž spomalené, telo sa pripravuje na odpočinok.
21:00-23:00 22:00 TROJITÝ ZAHRIEVAČ Erwärmer Trojitý zahrievač nie je orgán, označuje časť tela, kde sa spája a spolupracuje dolná, stredná a horná časť nášho tela. Jeho poslaním je viesť energiu prijatú dýchaním, jedlom a pitím, teda energiu absorbovanú naším žalúdkom a pľúcami. Toto obdobie je obdobie obnovy, ktorú naše telo potrebuje (a po ktorej túži aj naša duša). Naša efektivita je v tomto období najnižšia. Je to čas pre osviežujúci spánok; preto by sme v tomto období nemali vykonávať žiadnu fyzickú alebo duševnú aktivitu.
23:00-01:00 00:00 ŽLČNÍK V tomto čase sú záchvaty žlčníka najintenzívnejšie a je ťažké znížiť bolesti z nich.
01:00-03:00 02:00 PEČEŇ Pečeň detoxikuje organizmus v plnej sile, preto v tomto období je nevhodné telo zaťažovať. Liečbu pečene je ale naopak vhodné vykonávať medzi 14:00 a 15:00

Zdroj: peptidgl.com

 

Späť